Napelemes rendszerek bemérése, időszakos és első felülvizsgálata

Hazánkban is egyre gyakrabban telepítenek napelemes rendszereket, azt viszont sajnos kevesen tudják, hogy szabványok határozzák meg a villamos hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek dokumentálását, üzembe helyezési vizsgálatát, ellenőrzését is.

A vonatkozó fontosabb szabványok:

  • MSZ HD 60364-7-712.3 Különleges berendezésekre vagy helyiségekre vonatkozó követelmények. Napelemes (PV) energiaellátó rendszerek
  •  MSZ EN 62446: 2010 Hálózatra kapcsolt fotovillamos rendszerek.

Miért kell felülvizsgálni a napelemes rendszert?

  1. Beüzemelés előtt kötelező, és bizonyos helyeken időszakosan is kötelező
  2. Méréssel győződhetünk meg arról, hogy megfelelően működik-e a rendszer, a hatásfok és a termelékenység az elvárt szintet teljesíti-e.
  3. A napelemek nem megfelelő működése tűzveszélyes lehet! 

Tehát például egy családi házra telepített napelem rendszert is felül kell vizsgálni beüzemelés előtt és egy mérési dokumentummal kell átadni. A családi házas rendszereknél a meglévő „normál” villamos hálózatot is át kell, ajánlatos vizsgálni aztán a továbbiakban már nem kötelező a felülvizsgálat. Az első mérési eredmények jó szolgálatot tesznek majd a későbbi vizsgálatok során. Össze lehet hasonlítani, hogy romlott-e a napelemes rendszer hatékonysága, biztonsága.

 

Amit ajánlunk:

  1. Napelemes rendszerek kötelező szabványossági felülvizsgálatának elvégzését, teljes vizsgálati dokumentáció átadással
  2. Napelemes rendszerek diagnosztikai célú méréses vizsgálata, a kötelező vizsgálati pontokon túl pl. hatásfok, felharmónikus mérést is tudunk végezni. Az esetlegesen feltárt hibák kijavításában is tudunk segíteni!

Árak: a mérés/felülvizsgálat 30.000Ft-tól indul, függ a helyszíntől, az inverterek és a stringek számától.